Posted by: bluesyemre | May 25, 2021

Antik Çağ Yeme ve İçme Alışkanlıkları Arkeolog #KubilayÖzben

Arkeomedya tarafından hazırlanan Arkeoloji Sohbetlerinin 33. Bölümünde konuğumuz Gastro-Arkeolog Kubilay Özben. ‘Antik Çağ Yeme ve İçme Alışkanlıkları’ başlıklı semineri Arkeomedya Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Gastrolojinin yeniden tanımlandığı ve gastroarkeolojinin hedeflerinin ortaya konulduğu bu seminerde, avcı-toplayıcı atalarımızın zamanından günümüze dek sürekli değişen yeme alışkanlıkları ve  yemek kültürlerine dair bilgi edinebilirsiniz.

Hitit, Frigya, Urartu, Asur, Lidya, Truva ve diğer Anadolu medeniyetlerinin mutfaklarına dair ele geçirilmiş buluntular üzerine yapılmış çalışmalar hakkında fikir sahibi olabilir; Antik Yunan, Roma ve Bizans dönemi yemek kültürlerini şansı edinebilirsiniz. Apicius’un ‘De re coquinaria’ kitabına dayandırılan Roma mutfağı üzerine yorumları dinleyebilir;  hijyen ve teknik gibi konularda diğer medeniyetlerden ayrılan Bizans mutfağının değişiminde önemli rol oynayan faktörleri öğrenebilirsiniz. Kültürel temas ve coğrafyanın mutfakların çeşitliliği üzerindeki etkisine ve zamanla değişen damak zevklerine dair fikir sahibi olabilirsiniz.

Tanıtım ve koruma konularında dünyadan örnekleri de barındıran seminerde, Türkiye’deki coğrafi işaretleme ve envanter oluşturmadaki sorunlara dair yorumların yanı sıra, seminerin bağlamı noktasında gastronomik değerlerin keşfi, sahip çıkılması ve tanıtımının önemine dair bakış açınızı geliştirebilirsiniz.    

Özben tarafından tarihin en eski bağ rotası olarak tanımlanan Trakya bağ rotası hakkında bilgi edinebilir, üzümün bu topraklardaki serüvenine tanıklık edebilirsiniz. Bunların yanı sıra, bu coğrafya ile sonradan tanışmış ve bugün hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmiş olan sebze ve meyvelerin yolculuklarına dair bilgiler edinebilir ve gastroarkeolojik araştırmalardan elde edilen bulguların geçmişimizi kavramaya yönelik katkısını anlayabilirsiniz.  

Kubilay Özben’ e katkılarından ve Arkeomedya Youtube kanalının Arkeoloji Sohbetlerine konuk olduğundan dolayı teşekkür ederiz.

https://arkeomedya.org/2021/04/23/antik-cag-yeme-ve-icme-aliskanliklari/


Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories